ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ Α.Σ. ΠΑΠΑΓΟΥ Ο ΚΛΟΝΤ ΛΕΒΙ – ΣΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ.ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΡΙΑ ΣΤΟ ΒΡΟΧΕΡΟ ΦΟΝΤΟ (26.3 2015)

 

γράφει ο Άγης Μπράτσος

Γνωρίζουμε από τον  Γάλλο διανοητή Κλοντ Λεβί- Στρος ότι: “ Το να λέμε πως μια κοινωνία λειτουργεί είναι κοινοτοπία. Όμως το να ισχυριζόμαστε ότι σε μια κοινωνία τα πάντα λειτουργούν είναι παραλογισμός“.

Εάν στη θέση της λέξης “κοινωνία” βάλουμε την έννοια “ομάδα”, όχι μόνο δεν αλλοιώνεται το νόημα του αφορισμού, αλλά επιπρόσθετα αποκτούμε ένα κρίσιμο εργαλείο σκέψης για τη διαχείριση του αγωνιστικού μας πλάνου. Ζήσαμε, παιδιά, σκληρές μάχες με αναπόφευκτες ατυχίες, τραυματισμούς , ακόμη και παράξενες σκιές. Επειδή σας ζω ανελλιπώς στις προπονήσεις και στις αγωνιστικές, θα το πω ξεκάθαρα: σας χαίρομαι κυρίως γιατί, αν και πιθανότατα αγνοείτε τον προαναφερόμενο στοχαστή, εσείς, πιστοί στο πνεύμα του,  παραμένετε αποφασισμένοι και ικανότατοι ώστε να ολοκληρωθεί η συμμετοχή σας στο πρωτάθλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σας είχα πει τις προάλλες στα αποδυτήρια, ενώ έβρεχε καταρρακτωδώς, ότι οι Κινέζοι λένε: ” Στον ουρανό επικρατεί μεγάλη αναστάτωση και σύγχυση. Άρα οι συνθήκες είναι άριστες“. Στην αποψινή προπόνηση, σε ένα βαλτώδες πλαστικό, μιας και ο ουρανός έπαιζε πάλι το άχαρο παιχνίδι του κατακλυσμού, όχι μόνο ήσασταν άπαντες παρόντες αλλά και με ιδιαίτερα ζωηρή διάθεση. Έτσι είναι οι ομάδες με πυγμή. Χάρις στην αναμφισβήτητη αξία σας και στον προπονητή σας Γιάννη Ντόκο βιώνουμε ένα ρόστερ με κύρος και προσωπικότητα. Μια ομάδα που εμπνέει το σεβασμό.

Να τη η λέξη που ήθελα, για να συνοψίσω τον Ντόκο (που για μένα θα είναι πάντα ο Τζακ): ΣΕΒΑΣΜΟΣ. Πηγαίος σεβασμός διότι o Tζακ έχει ΗΘΟΣ. Εκτός από τις προφανείς δηλαδή προπονητικές του αρετές, ο Ντόκος διαθέτει, το τονίζω, αυτόν τον έρημο σεβασμό (προς τη διοίκηση, τους παίκτες, τους γονείς), καθώς και το σωτήριο για κάθε εποχή ήθος. Με αυτό το “οπλοστάσιο” διαπλάθει και αντιμετωπίζει τους  ποδοσφαιριστές του και έχουμε τύχη αγαθή που συνεργαζόμαστε τόσα χρόνια μαζί του, διότι στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, όπως και στη ζωή, δεν υπάρχουν σπουδαιότερες αξίες. Όλα τα άλλα είναι πομφόλυγες.

Παιδιά, απομένουν λίγες αγωνιστικές. Ήδη σας αποκαλύφθηκε, με τη φροντίδα της διοίκησης,  η κρυφή σκέψη  μιας μεγάλης κυρίας, της μαντάμ Μποβαρύ: ” Η αυτοπεποίθηση εξαρτάται από το περιβάλλον που βρίσκει“. Το περιβάλλον μας  ευτυχώς δεν είναι, για να επαναλάβουμε και τον Λεβί- Στρος, παράλογο.  Συνεπώς, βάλτε τα δυνατά σας και, επειδή ξέρω τι είναι αυτό που θέλετε πάνω απ’ όλα, μην  ξεχνάτε: Η πραγματικότητα είναι προιόν της πιο μεγαλειώδους φαντασίας.

Με την αγάπη μου όλη

Άγης

ΥΓ. Η σκέψη μας πάντα στον άτυχο Δημήτρη Θεοφανίδη και στους άλλους τραυματίες μας. Σας αναμένουμε κραταιούς! Τι κι αν με πλήγωσαν αυτοί οι τραυματισμοί; ” Γεννηθήκαμε για να υποφέρουμε” μου ψιθυρίζει η μαντάμ Μποβαρύ από το φόντο, βροχερό ή όχι.