ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ – «ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ», Μίμης Παπαϊωάννου

Ανδρικό: Δάφνη Παλαιού Φαλήρου- Α.Σ. Παπάγου 2-1

«ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ», Μίμης Παπαϊωάννου

 

Με αυτά τα λόγια ακριβώς ο Μίμης Παπαϊωάννου εγκατέλειψε την  ενεργό δράση, μια ένδοξη πορεία στα γήπεδα ταυτισμένη με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Ταυτίστηκα με το Ανδρικό, στο πέρασμά μου από το Συμβούλιο του Συλλόγου, για να το στηρίξω με κάθε τρόπο  αλλά και για να το ενδυναμώσω  πνευματικά και ηθικά ως συγγραφέας  μέσω  των σημειωμάτων μου.  Ο Νίτσε μού υπενθυμίζει διαρκώς ότι  Vita femina, δηλαδή η Ζωή είναι γυναίκα ( Χαρούμενη Επιστήμη, Βιβλίο III). Γράφει : « Ο κόσμος είναι φτωχός , πολύ φτωχός σε ωραίες στιγμές. Ίσως όμως αυτό να ’ναι η πιο δυνατή μαγεία της ζωής:  είναι  η ζωή σκεπασμένη μ’ ένα χρυσοκέντητο πέπλο από ωραίες δυνατότητες, που αστραποβολεί από υποσχέσεις, αντίσταση, σεμνότητα, κοροϊδία, οίκτο και σαγήνη . Ναι, η ζωή είναι γυναίκα

Η άνοδος στην Α’ Κατηγορία της ΕΠΣΑ  μου χάρισε πάντως όχι απλώς ωραίες αλλά  σπάνιες στιγμές. Είμαι ευγνώμων απέναντι σε όλους τους παίκτες . Να αποκαλύψω εδώ ότι το ματς που έχω κρατήσει στην ψυχή μου  είναι το περσινό στην Πετρούπολη, όπου –τι θαύμα, αλήθεια !- απουσίαζε η φανέλα στην οποία, ουδέποτε το έκρυψα άλλωστε, έχω αδυναμία. Όμως πλανάται κιόλας η άποψη ότι  έστησα  κάποιο βάθρο. Μου αρκεί ότι πλανάται και αναλαμβάνω ακέραιη την ευθύνη για τη διατάραξη της ομοψυχίας των παικτών.

Η πάγια θέση μου τόσο στην τέχνη όσο και στη ζωή συμπυκνώνεται  στη φράση: ΛΙΓΟΤΕΡΟΣ ΑΥΤΟΘΑΥΜΑΣΜΟΣ. Θέλω να πω ότι μπορεί ενδεχομένως να είχα ένα μερίδιο στη μέχρι τώρα καλή πορεία του Ανδρικού, αλλά πιστεύω κατόπιν τούτων ότι ο Σύλλογος και οι ποδοσφαιριστές,  με τη σοφία που απέκτησαν,  δεν χρειάζονται πλέον την παρουσία μου. Όλα , φαίνεται, έγιναν (για να ξεφύγουμε και λίγο από τις φανέλες) για ένα αδειανό πουκάμισο, που λέει κι ο Σεφέρης.

Στα του αγώνα τώρα:

« Όταν βγαίνεις από το σπίτι σου, πρέπει σαν τους ηθοποιούς να παίξεις ένα ρόλο και να πείσεις τους άλλους», έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Αυτό ακριβώς καλούνται να κάνουν  στη συνέχεια του Πρωταθλήματος  οι παίκτες μας στο δικό τους περιβάλλον, που είναι το γήπεδο και ο Α.Σ. Παπάγου. Να παίξουν το ρόλο τους όσο καλύτερα μπορούν  για να πείσουν. Σήμερα δεν το έκαναν με αποτέλεσμα να ηττηθούμε.

Είμαι πάντως απολύτως σίγουρος ότι από τον επόμενο αγώνα και ανεπηρέαστοι από τυχόν σκιές θα τα καταφέρουν και στο τέλος της χρονιάς θα λάβουν το θερμό  χειροκρότημα  που τόσο τους αξίζει.

Άγης Μπράτσος