Ανδρικό: Α.Σ. Παπάγου – Υμηττός 1-2 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Όλοι μας έχουμε τον ίδιο κοινό στόχο, την Άνοδο, που θα είναι, εάν τελικά την επιτύχετε, απολύτως σύμφωνη με τις ποδοσφαιρικές σας αρετές και την εξαιρετικά σοβαρή δουλειά του προπονητή σας, του Κώστα Ζαμπέτα. Ο κοινός μας στόχος, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε να καταστήσει περιττές τις συμβουλές και τις παραινέσεις, αφού η ποιότητά σας θα μπορούσε, εάν τη διαχειριζόσασταν με μυαλό και σθένος, να σας οδηγεί σε αναμενόμενες επιτυχίες (όπως θα ήταν, για παράδειγμα, μια σημερινή νίκη επί του ουραγού Υμηττού). Η ποιότητά σας θα έπρεπε να σας εμπνέει από μόνη της τη μαχητικότητα, γιατί , όπως καταλαβαίνετε, τα ωραία λόγια, όταν έχουν ως αποδέκτη άμπαλους παίκτες, δεν εγγυώνται τίποτα. Όμως η νοοτροπία που επιδείξατε στον σημερινό αγώνα με οδήγησε αναπόφευκτα σε κάποιους συνειρμούς που θέλω να μοιραστώ μαζί σας.
Η ομάδα μας έχει την προσωνυμία «Στρατηγοί», κι αυτό το γεγονός ανακαλεί στη μνήμη μου την τακτική που ακολουθούσαν στην αρχαιότητα οι στρατηγοί πριν από τη διεξαγωγή μιας μάχης. Συγκέντρωναν το στράτευμά τους και απηύθυναν στους στρατιώτες παραινετικούς λόγους για να τους εμψυχώσουν.
Δυο μάγκες, λοιπόν, στρατηγοί είχαν κάνει στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου τις εξής σοφές σκέψεις.
Ο πρώτος είπε: «Την υποτίμηση του αντιπάλου σας πρέπει να τη δείχνετε μόνο με πράξεις ανδρείας στο πεδίο της μάχης».

Και ο δεύτερος: «Απέναντι στον εχθρό σας πρέπει να προφυλάσσεστε όχι μόνο κατά των ενεργειών του αλλά και κατά των σχεδίων του».

Επειδή κατ’ αναλογία στο ποδόσφαιρο δεν έχουμε εχθρούς και πεδίο μάχης αλλά αντιπάλους και αγωνιστικό χώρο αντίστοιχα, ξεκινώ από τη δεύτερη διαπίστωση. Ποια είναι τα σχέδια των αντιπάλων σας που θα πρέπει να ακυρώσετε με το παιχνίδι σας;
Έχω κατ’ επανάληψη παρατηρήσει ότι τσιμπάτε το δόλωμα που σας ρίχνουν όταν δεν μπορούν να σας παίξουν στα ίσια. Μπορεί να σας τραβάνε από τη φανέλα, να σας πετάνε και καμιά κουβέντα( λες και θα έπρεπε να υποκλίνονται μόλις παίρνετε την μπάλα και να σας λένε «πέρασέ με, παικταρά) αλλά κι αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι! Εσείς οφείλετε να έχετε τη δύναμη να μην εκνευρίζεστε, ώστε να μην τους δίνετε το πλεονέκτημα να σπάσουν την αυτοσυγκέντρωσή σας. Και χωρίς αυτοσυγκέντρωση και αυτοπειθαρχία μην περιμένετε να καταφέρετε πολλά. Το πολύ πολύ να κερδίσετε μια κίτρινη κάρτα λόγω απερίσκεπτης διαμαρτυρίας (και πάντα καιροφυλακτεί ο κίνδυνος για μια δεύτερη κίτρινη) ή και απευθείας κόκκινη. Το έχουμε ήδη πληρώσει ακριβά κι ελπίζω από αύριο κιόλας να δίνετε την πιο σκληρή απάντηση σε παρόμοια σχέδια παίζοντας με αυτοσυγκέντρωση και ψυχραιμία. Και μην ξεχνάτε ότι, όπως και στη ζωή, έτσι και στο ποδόσφαιρο πρέπει να έχει κανείς θέληση και δυνατά νεύρα.

Έρχομαι τώρα στην επισήμανση του πρώτου στρατηγού και στο πώς κατεβήκατε να παίξετε σήμερα. ΥΠΟΤΙΜΗΣΑΤΕ τον αντίπαλο. Σας έβλεπα και νόμιζα ότι κάνατε προπόνηση- αγγαρεία!!!
Η εμφάνισή σας μου θύμισε ένα σχετικά πρόσφατο ανάγνωσμά μου στο οποίο ανέτρεξα μετά το ματς.
Ο Νίκος Μπογιόπουλος έχει γράψει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία για το ποδόσφαιρο με τίτλο: Μια θρησκεία χωρίς άπιστους: Ποδόσφαιρο. Στη σελίδα 54 διαβάζω: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα πολύπλοκο συμβολικό γεγονός που διατηρεί την τελετουργία και τα στοιχεία του αναγκαίου για την ανθρώπινη επιβίωση “προϊστορικού κυνηγιού”: τη στρατηγική, την τακτική, τη συνεργασία της ομάδας, τον κίνδυνο, την αυτοσυγκέντρωση, την αντοχή, τη φαντασία, την ψυχραιμία, την αυτοθυσία τη γενναιότητα. Κανένα άλλο παιχνίδι δε συγκεντρώνει όλα αυτά τα στοιχεία μαζί. Κανένα άλλο παιχνίδι δεν μπορεί να γοητεύσει την ανθρώπινη φύση και να συνεγείρει όλες μαζί τις αισθήσεις όπως το ποδόσφαιρο, είτε βρίσκεσαι μέσα στο γήπεδο είτε παρακολουθείς τον αγώνα από την εξέδρα».

Ο χαρακτηρισμός «προϊστορικό κυνήγι» (παρμένος από το βιβλίο του Ντέσμοντ Μόρις Η φυλή του ποδοσφαίρου) με παραπέμπει στη λέξη «σθένος» που σημαίνει: η σωματική,ψυχική ή/και ηθική δύναμη. Μιας και μιλάμε όμως για κυνήγι, και δη προϊστορικό, και το άθλημα που υπηρετούμε λέγεται ποδόσφαιρο, ανοίγω το Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας του Μπαμπινιώτη και ψάχνω μια συνώνυμη φράση για το απαραίτητο σθένος.
Φαντάζομαι πως ήδη μαντέψατε ποια είναι αυτή: έχω (τ’) αρχίδια, που σημαίνει: έχω το σθένος, την τόλμη και τη δύναμη (για κάτι): π.χ. Αν έχεις τ’ αρχίδια, παίξε μπάλα!
Είναι αυτονόητο πως έχω την ακράδαντη πεποίθηση ότι έχετε σθένος.
Γι’ αυτό, μάγκες, σας καλώ να παίξετε στους επόμενους 8 αγώνες σαν να είναι το κάθε ματς και από ένας τελικός.
Όχι για να δικαιώσετε την πεποίθησή μου, αλλά τους εαυτούς σας.

Άγης Μπράτσος